In Food & drinks/ Hartigheid/ Kerst/ Party/ Recepten/ Zoetigheid

Hogwarts Christmas Feast [recepten]

De feestdagen zijn een prima gelegenheid om een gezellig etentje voor vrienden of familie te geven. Maar hoe gaaf zou het zijn om dat in Hogwarts stijl te doen? Je kunt je dinner een heel duidelijk Harry Potter thema geven, of juist lekker undercover. Ik heb alle gerechten en Harry Potter kerstrecepten voor een heerlijk Hogwarts Kerstdiner voor je op een rij gezet!

“Harry had never in all his life had such a Christmas dinner. A hundred fat, roast turkeys; mountains of roast and boiled potatoes; platters of chipolatas; tureens of buttered peas, silver boats of thick, rich gravy and cranberry sauce. For dessert, flaming Christmas puddings were served, with silver Sickles hidden within the pudding and stacks of wizard crackers every few feet along the table… Harry pulled a wizard cracker with Fred and it didn’t just bang, it went off with a blast like a cannon and engulfed them all in a cloud of blue smoke, while from the inside exploded a rear admiral’s hat and several live, white mice.

Deze tekst komt uit “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, de beschrijving van het Hogwarts Christmas dinner. We weten dus dat al deze gerechten sowieso op Hogwarts te vinden zijn. Alhoewel ik me al jaren af vraag waarom er in hemelsnaam “A hunderd fat, roast turkeys”, terwijl er even verderop in de alinea staat “Because of the small number of students that stayed for Christmas during Harry’s third year, the house tables were put to one side and a table for twelve set up in their place”. Maar dat terzijde.

“The types of food served are roast beef, roast chicken, pork chops, lamb chops, sausages, bacon, steak, joints, steak and kidney pie, boiled potatoes, roast potatoes, mashed potato, chips, Yorkshire pudding, peas, carrots, gravy, ketchup, and peppermint humbugs. For dessert, they had blocks of assorted ice cream, apple pies, spotted dick, chocolate gateau, treacle tart, pumpkin tart, chocolate éclairs and jam doughnuts, trifle, strawberries, jelly, and rice pudding.”

De tekst hierboven komt uit “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, het eerste feestmaal dat Harry Potter meemaakt op Hogwarts. Het is nog niet het Hogwarts Kerst dinner, maar ik vind dat deze recepten er zeker bij horen.

Hieronder vind je alle recepten die passen bij de gerechten van het Hogwarts Christmas Feast en Start-of-the-Term Feastzoals beschreven in het boek.
Even een korte legenda:
Groene titel = Christmas Feast recept
★ = Dit recept heb ik al eens gemaakt, met succes!


Vlees gerechten

☞ Roast Beef

Een gerecht dat toch echt wel bij kerst hoort is Roast Beef of Rollade. Dit recept van Steele House Kitchen ziet er erg goed en lijkt niet te moeilijk uit.


Het recept vind je hier: Steele House Kitchen’s Garlic Rosemary Roasted Beef


 ☞ Roast Chicken

Ben je meer een fan van kip? Dan is dit recept van Just a Taste voor een Simple Roast Chicken misschien iets voor jou.


Het recept vind je hier: Just a Taste’s Simple Roast Chicken


☞ Pork Chops

Goed vlees heeft niet veel extra’s nodig zeggen ze altijd. Dit recept voor Pork Chops van Innocent Delight is dan ook lekker simpel.


Het recept vind je hier: Innocent Delight’s Brown Sugar Pork Chops


☞ Lamb Chops

Hetzelfde geldt voor de Lamb Chops, als het vlees goed is, moet je niet te moeilijk doen. Dit recept van Food and Wine is daarom ook niet te moeilijk.


Het recept vind je hier: Food and Wine’s Lamb Chops with Garlic and Olive Oil


☞ Sausages & Platters of Chipolatas + Bacon

Dit zijn meteen 2 gerechtjes in één. Namelijk Chipolata worstjes omwikkeld met Bacon, als dat niet lekker klinkt! Het recept komt van Drizzle and Dip.


Het recept vind je hier: Drizzle and Dip’s Bacon wrapped Chipolata Saugages


☞ Roast Turkey

Het recept voor geroosterde kalkoen komt van Jamie Oliver. Met zijn vaak echt Engelse recepten passen zijn gerechten perfect bij een Hogwarts Christmas Feast. Dit recept bevat behoorlijk veel ingrediënten, maar Jamie Oliver kennende is het resultaat het helemaal waard.


Het recept vind je hier: Jamie Oliver’s Best Christmas Turkey


☞ Steak & Kidney Pie

Steak & Kidney Pies zijn iets wat echt uit de UK komt en het ziet er super feestlijk uit. Dit recept voor Steak & Kidney Pie van Melkkos & Merlot is duidelijk en bevat niet al te vreemde ingrediënten.


Het recept vind je hier: Melkkos & Merlot’s Steak and Kidney Pie the easy way


Bijgerechten & Groenten

☞  Boiled Potatoes

Normaal ben ik niet zo’n fan van gekookte aardappels. Maar ik moet zeggen dat dit recept van Cooks with Cocktails er toch wel erg lekker uit ziet. Gekookte aardappeltjes met knoflook en dille, hmmmm.


Het recept vind je hier: Cooks with Cocktials’ Garlic Potatoes with Dill


 ☞  Roast Potatoes ★

Dit recept komt weer van Jamie Oliver. Ooit heb ik hem dit zien maken op 24Kitchen en het zag er zó lekker uit dat ik het met kerst daarna meteen zelf heb gemaakt. En echt waar, dit zijn de lekkerste geroosterde aardappels die ik ooit gemaakt en gegeten heb! Er zijn 3 varianten van dit recept, zelf ben ik gek op de versie met olijfolie en rozemarijn.


Het recept vind je hier: Jamie Oliver’s Best Roast Potatoes


☞  Yorkshire Pudding

Nog een recept van Jamie Oliver. Ook al klinkt “Yorkshire Pudding” als een nagerecht, dat is het niet. Yorkshire Pudding is een soort bakje an bloem, melk en ei waar je groenten en vlees in kunt doen.


Het recept vind je hier: Jamie Oliver’s Amazing Yorkies


 ☞  Tureens of Buttered Peas ★

Tuinerwtjes kunnen zo lekker zijn als je ze goed bereidt. Dit recept van Little Dairy on the Prairie is echt ontzettend goed. Ik heb de bacon er apart bij gedaan zodat iedereen zelf kon kiezen of ze dat er wel of niet bij wilden.


Het recept vind je hier: Little Dairy on the Prairie’s Buttery Garlic & Bacon Peas


☞  Carrots ★

Gewone worteltjes zijn natuurlijk prima, maar voor kerst maak ik graag iets speciaals. Zoals deze Honey Glazed Baby Carrots van DamnDelicious.


Het recept vind je hier: Damn Delicous’ Honey Glazed Baby Carrots


Sausjes

☞  Thick, rich gravy ★

Als vegetariër ben ik best een tijdje opzoek geweest naar een goed, lekker recept voor jus. En waar kwam ik daar voor terecht? Bij Jamie Oliver!


Het recept vind je hier: Jamie Oliver’s Vegan Gravy


☞  Cranberry Sauce ★

Cranberry saus kun je natuurlijk gewoon kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is helemaal niet zo moeilijk en veel lekkerder. Dit recept voor Cranberry saus van This Week For Dinner heeft zelfs maar 3 ingrediënten.


Het recept vind je hier: This Week For Dinner’s Easy Homemade Cranberry Sauce


☞  Ketchup

Even serieus, dit gaat niemand zelf maken toch? Ben je nou echt zó cool dat je dat wel gaat doen, laat dan een berichtje achter, dan zoek ik met liefde een goed recept voor je!


Desserts

☞  Blocks of assorted Ice Cream ★

Als je geen ijsmachine hebt kan zelf ijs maken heel moeilijk zijn, maar dit recept voor Semifreddo met Snickers van de AH & Jamie Oliver is heel makkelijk en héél lekker. Of je koopt gewoon ijs, kan ook natuurlijk.


Het recept vind je hier: Allerhande & Jamie Oliver’s Semifreddo met Snickers

En ik weet dat ze op Hogwarts geen Snickers hebben, dus maak er in gedachten dan maar “Chocolate Frog & Nut Brittle Semifreddo” van.


☞  Apple Pies ★

Omdat ik het zelf altijd leuk vind om meerdere gerechtjes te serveren in plaats van één grote heb ik gekozen voor kleine mini-appeltaartjes zoals dit recept van Koopmans.


Het recept vind je hier: Koopmans’ kleine Appeltaartjes


☞  Spotted Dick

Haha, ja lach maar even om de naam, ik weet dat je dat wilt. Maar Spotted Dick is dus echt een heel traditioneel dessert uit de UK en ook echt heel lekker! Dit recept van All Roads Lead to the Kitchen laat je precies zien hoe je dit traditionele gerecht maakt.


Het recept vind je hier: All Roads Lead to the Kitchen’s Spotted Dick


☞  Chocolate Gateau

Chocolate Gateau oftewel een smeuïge chocolade taart is een ontzettend lekker dessert. Ik bedoel maar, kijk nou hoe fantastisch dit recept van Wellesley eruit ziet.


Het recept vind je hier: Wellesley’s Chocolate Fudge Cake


☞  Treacle Tart ★

Net als van de Appeltaart heb ik ook van de Treacle Tarts leuke, kleine taartjes gemaakt. Het recept van Oui, Chef leent zich daar namelijk ook heel goed voor.


Het recept vind je hier: Oui, Chef’s Treacle Tart


☞  Pumpkin Tart ★

Van de Pumpkin Tart heb ik wel een grote versie gemaakt, gewoon omdat het er zo leuk uit ziet. Hiervoor heb ik mijn eigen recept gebruikt, maar dan gewoon als één grote taart.


Het recept vind je hier: HarryPotterParty’s Pumpkin Pies


☞  Chocolate Éclairs

Het houdt voorlopig nog niet op met nagerechten. Deze prachtige Chocolade Eclairs van Lavender & Macarons staan namelijk ook op het menu. Maar pas op, Eclairs zijn niet zo makkelijk te maken als ze eruit zien.


Het recept vind je hier: Lavender & Macarons’ Chocolate Eclairs

☞  Jam doughnuts

Wauw, dit ziet er echt zo lekker uit! Ik heb zelf nog nooit Doughnuts gemaakt, maar het staat zeker op mijn lijstje. En dan ga ik het recept gebruiken van Bakers Royale, kijk hoe mooi.


Het recept vind je hier: Bakers Royale’s Jelly Doughnuts


☞  Trifle

Het originele Trifle recept is met custard en aardbeien & frambozen, dit recept van Amanda’s Cookin beschrijft precies zo’n traditionele trifle.


Het recept vind je hier: Amanda’s Cookin English Trifle

Maar er zijn zo ontzettend veel varianten op de Trifle te vinden dat het ook leuk is om eens een keer wat anders te maken.
Kijk hier voor meer Trifle inspiratie: Heel veel verschillende Trifles


☞  Strawberries

Hmm, ja dit is niet zo moeilijk. Alhoewel, het is in de winter best lastig om echt lekkere aardbeien te vinden. Maar een recept heb je er niet voor nodig.


☞  Jelly

Jelly, als in Jam. Ik denk dat dit bij de Rice Pudding hoort, maar ik weet het niet helemaal zeker. In elk geval zonde van de tijd om zelf te maken als er zo veel ander lekkers is om zelf te maken!


☞  Rice pudding

Met Rice pudding kan 2 dingen bedoeld worden. Een echte vloeibare pudding of een soort gebakken taart van rijst. Daarom heb ik van beide versies een recept gezocht!
Deze Rice pudding als taartvorm komt van Uncle Ben’s.


Het recept vind je hier: Uncle Ben’s Delicious Rice Pudding

En het recept voor een Rice Pudding als vloeibare pudding komt van Bunnys Warm Oven en heeft wat meer ingrediënten.


Het recept vind je hier: Bunny’s Warm Oven Old Fashioned Rice Pudding


☞  Christmas Pudding

Weer een echte Britse kersttraditie, de Christmas Pudding of Plum Pudding. Het recept voor dit fantastische dessert komt van Christmaholic. En het leuke is dat je hier nu al mee aan de slag kan, want dit dessert moet namelijk zo lang mogelijk van te voren al klaar zijn. En de bedoel ik niet 24 of 48 uur, nee, het liefst máánden. En het leuke is dat je deze pudding kunt flamberen waardoor je dus echt een “Flaming Christmas Pudding” hebt!


Het recept vind je hier: Christmaholic’s Christmas Plum Pudding


Extra

☞  Peppermint Humbugs

Een van Dumbledore’s gekken uitspattingen, Peppermint Humbugs tijdens het diner op tafel.


Wil je met kerst ook graag een voorgerecht serveren? (Ik wel!) Dan kun je gaan voor Kreacher’s Onion Soup die hij voor Harry, Ron en Hermoine maakt in “Harry Potter and the Deathly Hallows”.

Voorgerecht

☞  Kreacher’s Onion Soup ★

Sowieso ben ik een groot fan van soep, maar deze heerlijke uien soep is in de winter toch echt wel geweldig. Lauren Caris Cooks heeft een heerlijke vegetarische versie van deze soep gemaakt, zo kan iedereen er van genieten.


Het recept vind je hier: Lauren Caris Cooks’ Vegetarian French Onion Soup


Ik denk dat je nu wel genoeg inspiratie hebt om voor je familie en vrienden een fantastisch Harry Potter thema Hogwarts Kerst Dinner te bereiden.
Welk gerecht lijkt jou het lekkerste om mee aan de slag te gaan?

Als je er mee aan de slag gaat dan vind ik het natuurlijk weer leuk om foto’s te zien!
Tag me op Instagram: @HarryPotterPartyNL, stuur me een berichtje via Facebook: HarryPotterParty of stuur een mailtje met foto’s naar babet@harrypotterparty.nl


— De prachtige foto bovenaan is gemaakt door: Travel + Leisure

SaveSave

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply